Γιώργος Τσανάκας

Ο Τσικίνιο τα κάνει όλα και συμφέρει, ο Ολυμπιακός νικά και την κούραση!

Ο Γ. Τσανάκας γράφει για τον Τσικίνιο που είναι ένα πολυεργαλείο στα χέρια του Μεντιλίμπαρ, τον Ολυμπιακό που νικά την κούραση με κυνισμό και τον Ζέλσον που αν είναι υγιής, δεν βγαίνει από την 11άδα.

Αναίμακτα πέρασε τελικά και από το Αγρίνιο ο Ολυμπιακός. Μπορεί να τα χρειάστηκε, να αγχώθηκε και να μην έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, ωστόσο το σύνολο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ βρήκε για ακόμη μια φορά τον τρόπο να πάρει άλλη μια νίκη και να μεγαλώσει το σερί. Από τη μία, θα πει κανείς πως σε τούτο το σημείο της σεζόν, μετράνε πρώτα απ' όλα τα αποτελέσματα και θα έχει και δίκιο. Από την άλλη, θα πρέπει τα «καμπανάκια» των δύο τελευταίων αγώνων, που έμοιαζαν και οι πιο βατοί, να ηχήσουν στα αυτιά των Πειραιωτών.

Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Ολυμπιακός και ο νέος του προπονητής, δεν έχουν τον χρόνο που θα ήθελαν και θα έπρεπε να έχουν. Το σημείο της σεζόν είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια για απώλειες. Και αν στην Ευρώπη τα ματς είναι διπλά και μια ισοπαλία σε ένα από τα δύο μπορεί να μην αποδειχτεί καταστροφική, τα πράγματα στο πρωτάθλημα είναι διαφορετικό. Αυτό το -5 των «ερυθρόλευκων» από την κορυφή δεν δίνει την ευκαιρία για γκέλα. Γι' αυτό και το 3/3 στο φινάλε της κανονικής διάρκειας ήταν το ζητούμενο. Ήρθαν τα πρώτα δύο τρίποντα, απομένει αυτό απέναντι στον Βόλο.

Στα του Αγρινίου, ο Μεντιλίμπαρ ήταν αναγκασμένος να προχωρήσει ξανά σε ροτέισον. Όρτα, Φορτούνης και Ροντινέι είχαν... σκάσει, ενώ ο Κάρμο που ήρθε χωρίς ρυθμό από την Πόρτο, είχε βγάλει 6 σερί 90λεπτα. Ο Έσε «κλέβει» ημίχρονα και όσες ανάσες μπορεί, επίσης, αλλά η απουσία του από τον άξονα δείχνει πως είναι υπεραπαραίτητος για τον Ολυμπιακό. Και με το που μπήκε, σουλούπωσε τους «ερυθρόλευκους». Σε αυτό, έπαιξε ρόλο και η είσοδος του Ζέλσον Μαρτίνς, ο οποίος χρειάζεται διαχείριση αφού ήρθε με μεγάλη απουσία ρυθμού. Εφόσον, όμως, είναι εντάξει, είναι παίκτης που κάνει τη διαφορά και δεν βγαίνει από την ενδεκάδα. Ανεβοκατεβάζει την ένταση, έχει το ένας με έναν και δημιουργεί διαρκώς κινδύνους.

Μέχρι να μπουν οι δυο τους και ο Γιόβετιτς, ο Ολυμπιακός ήταν υπερβολικά φλύαρος και soft. Αρκετές χαμένες δεύτερες μπάλες, χωρίς καθαρό μυαλό μεσοεπιθετικά και με μεγάλες αποστάσεις στις γραμμές του. Οι αλλαγές τον έκαναν να χρειάζεται... χρόνο στο χορτάρι για να βρεθούν μεταξύ τους οι παίκτες και αυτό το πλήρωσε με το 1-0 του Παναιτωλικού. Βέβαια, στη φάση αυτή υπάρχει ένα μεγάλο λάθος. Ή καλύτερα, κάτι... βασικό που γνωρίζουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές: Στο ένα-δύο, δεν κοιτάς την μπάλα αλλά φροντίζεις να ακολουθήσεις τον παίκτη. Πράγμα που δεν έγινε και μοιραία ο Παναιτωλικός έβγαλε... νοκ-άουτ με μια απλή συνεργασία την αμυντική γραμμή για το προβάδισμα.



Ένταση δεν υπήρχε στο παιχνίδι, η κίνηση μεσοεπιθετικά έλειπε και ο Ελ Κααμπί δεν τροφοδοτούνταν σωστά. Διότι από τα πόδια του Μαροκινού σε 90 λεπτά, η μπάλα πέρασε μόλις 24 φορές, με αρκετές από αυτές να μην είναι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να έχει τον Τσικίνιο σε καλό βράδυ. Η ηρεμία που έχει με την μπάλα στα πόδια του και η οξυδέρκειά του, βοηθάνε σημαντικά απέναντι σε κλειστές άμυνες. Όπως έκανε και στη φάση του 1-1, ανοίγοντας υπέροχα το παιχνίδι και ενώ έδειχνε εγκλωβισμένος. Με τη συνολική του παρουσία να είναι πολύ καλή και να σπρώχνει τον Ολυμπιακό στην ανατροπή. Σε όλα αυτά, ας προσθέσει κανείς και το πόσο υπερπολύτιμος είναι στο ανασταλτικό κομμάτι. Τα κάνει όλα και συμφέρει ο Πορτογάλος και οι Πειραιώτες χτύπησαν... λίρα εκατό!



Ήταν κομβικό για το σύνολο του Μεντιλίμπαρ να περάσει από το Αγρίνιο. Εκεί όπου ο ΠΑΟΚ προ ημερών νίκησε και ο Παναθηναϊκός είχε κάνει το ίδιο στον πρώτο γύρο. Μόνο η ΑΕΚ είχε αφήσει βαθμούς και από τη στιγμή που είναι μια ομάδα που κυνηγάς στη βαθμολογία, πρέπει να... ματσάρεις τις απώλειές της. Και πλέον ο Ολυμπιακός, καλείται σε αυτό το πολύ απαιτητικό κομμάτι της σεζόν με συνεχόμενα ματς (7 σε 22 ημέρες όταν παίξει και με τον Βόλο), να το ολοκληρώσει ιδανικά. Και πέραν του χαρακτήρα που δείχνει να χτίζει -ξανά- με την έλευση του Βάσκου προπονητή, σκοράροντας διαρκώς στο τελευταίο τέταρτο των αγώνων του, έχει αρχίσει να νικάει και την κούραση. Κάτι που δείχνει πως υπάρχει μεγάλη ποιότητα στο ρόστερ και φτάνει ο κυνισμός και η οξυδέρκεια, ώστε να μείνει καθαρό το μυαλό στις δύσκολες στιγμές. Εκμεταλλευόμενοι τα λιγοστά λάθη των αντιπάλων τους, όπως έκαναν κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης αρχικά και τώρα απέναντι στον Παναιτωλικό.

Το μυαλό πλέον στον Βόλο, ώστε να ολοκληρωθεί ιδανικά αυτή η σειρά των αγώνων. Εκεί όπου θα πρέπει να πάρει ένα ακόμη τρίποντο, να πάρουν ανάσες και οι τελευταίοι και πιο φορμαρισμένοι ποδοσφαιριστές του (Ποντένσε, Ελ Κααμπί) και να προετοιμαστούν άπαντες για την πρώτη μεγάλη μάχη με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x